Het wapen van Pieterzijl
Al lange tijd was er het idee om een soort van wapen te maken wat sprekend zou zijn voor ons dorp. Een aantal dorpsbewoners waren er al eens mee bezig geweest, maar echt van de grond kwam het nog niet. Er was al wel iets van een ontwerp bedacht en aan de hand van verschillende ideeën werd dit verder uitgewerkt. Zo waren er suggesties om iets met de vlaggen van Groningen en Friesland te doen, maar ook met de sluis en de heilige Petrus. Na veel wikken en wegen, vele tekeningen maken en ook weer verkreukelen, kwam er uiteindelijk toch iets moois uit alle ideeën. Het resultaat mag er zijn! Een prachtige dorpsvlag met het wapen van Pieterzijl.

De gedachte achter de symbolen in het wapen zijn als volgt:
Links boven staat st. Petrus op de sluis afgebeeld; in 1440 werd er een zijl (=sluis) gebouwd door de monniken van klooster Jeruzalem uit Gerkesklooster. De monniken vernoemden de sluis naar de heilige Petrus. Rondom deze sluis ontstond een dorpje, Pieterzijl.
Linksonder de Friese vlag; Het dorp Pieterzijl hoorde tot begin 17e eeuw bij Friesland.
Rechtsboven de Groninger vlag; Sinds 1634 behoort Pieterzijl tot de provincie Groningen.
Rechtsonder zien we de Homeipaal van Pieterzijl; homeipalen hebben hun oorsprong uit de 18e eeuw en stonden vooral bij boerderijen en borgen als hekpijlers voor toegangshekken. Onze homeipalen staan symbool voor welkom in ons dorp. Ze zijn in de jaren negentig geplaatst bij de dorpsvernieuwing. De kleuren rood en groen zijn ook de kleuren die we in het dorp terug zien op de homeipalen, de brug en de bankjes bij het dorpshuis en sportveld.

Al deze dingen samen symboliseren dus het ontstaan en de geschiedenis van ons dorp.

Het wapen staat afgedrukt op de dorpsvlag en deze vlag is nog steeds verkrijgbaar. De volgende maten liggen nog op voorraad; 100x70 cm €22,50 en 100x150 cm € 30,--
Tekst afkomstig uit het "Oog op Pieterzijl", 25ste jaargang - September 2015


© 2013-2021 pieterzijl.net. Heeft u opmerkingen/suggesties of kopij voor de website, schroom niet maar stuur een mail naar: webmaster@pieterzijl.net


Disclaimer: Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend. De verstrekte informatie kan eventueel zonder aankondiging, gewijzigd, aangevuld of verwijderd worden. De inhoud van deze website mag alleen worden gebruikt voor prive gebruik. Het is niet toegestaan de inhoud van de site te verspreiden, op welke wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke, voorafgaande schriftelijke toestemming. De webmaster en plaatselijk belang Pieterzijl aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor de volledigheid en juistheid van de gegeven informatie. Gebruik van deze website is geheel voor eigen risico.